|
Mentosowy eksperyment |
| Author |
Message |
Archdevil
Administrator pan piekła

|
Posted: Mentosowy eksperyment
|
[ !!! ]
|
|
Dla tych co jeszcze tego nie widzieli na własne oczy, lub nie słyszeli :)
<object width="425" height="350"><embed src="http://www.youtube.com/v/oQbjvTyXRxo" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>
Ciekaw jestem jak na to ludzie wpadli :twisted: |
|
|
|
|
Karzełek
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Ja już widziałem 8) Dietetyczna Cola + Mentosy = ciekawe zjawisko... Ale czego się w sumie spodziewać jak w jednym i drugim produkcie sama chemia :wink:
Załączam podobny filmik z oprawą muzyczną :wink: :
<embed src="http://www.youtube.com/v/hKoB0MHVBvM" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed> |
|
|
|
|
Magduś
Przyjeżdża na zakupy Miss Forum 2007

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
Też widziałam.
Ciekawi mnie, jaka reakcja tam zachodzi, że tak się dzieje. |
|
|
|
|
hajen
W trakcie przeprowadzki do Wielunia 4x2+8x1x1+2+1

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Magduś"]Też widziałam.
Ciekawi mnie, jaka reakcja tam zachodzi, że tak się dzieje.[/quote]
Dietetyczna Cola + Mentosy
Czytajmy ze zrozumieniem! :D /zart ;D |
|
|
|
|
Archdevil
Administrator pan piekła

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
http://antoine.frostburg.edu/chem/senese/101/consumer/faq/mentos.shtml
Wygląda na to, że nie jest to żadna reakcja zobojętniająca ani nawet reakcja chemiczna, a fizyczna (choć to tylko przypuszczenia tamtego profesorka) :P |
|
|
|
|
Mateusz
WIELUNIAK I'Amsterdam

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Hmm wydawało by się, że jakaś substancja z mentosa wypiera gaz(CO2) z coli i dlatego taki efekt. |
|
|
|
|
hajen

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| Poniewaz sklad jednego i drugiego jest pilnie strzezony - nie dowiemy sie ;D |
|
|
|
|
Karzełek
W trakcie przeprowadzki do Wielunia

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="hajenleet"]Poniewaz sklad jednego i drugiego jest pilnie strzezony - nie dowiemy sie ;D[/quote]
Laboratorium, odpowiednie odczynniki i wiedza, na pewno pozwoliłyby nieco odtajnić te receptury :wink: |
|
|
|
|
Archdevil
Administrator pan piekła

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="hajenleet"]Poniewaz sklad jednego i drugiego jest pilnie strzezony - nie dowiemy sie ;D[/quote]
Przecież jest podany na stronie, którą zlinkowałem :twisted: |
|
|
|
|
Ferbik
Administrator

|
|
|
|
|
hajen

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
[quote="Archdevil"]Przecież jest podany na stronie, którą zlinkowałem :twisted:[/quote]
Niecały ;] |
|
|
|
|
Spooky
Wieluniaczek

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| A może my byśmy zrobili w Wieluniu takie doświadczenie? :P Kto się złoży na colę i mentosy do doświadczeń? :D |
|
|
|
|
borsuk
Dojeżdża PKSem

|
Posted:
|
[ !!! ]
|
|
| próbowałem kiedyś ze znajomymi,chcieliśmy zrobiś koledze dowcip i sprawdzaliśmy wcześniej,co z tego będzie - pieniło się ale nie z takim impetem jak na filmiku (zdecydowanie mniejszym)! moze dlatego,że kupiliśmy colę 0,5l :?: Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|